Mám přečteno I Recenze

Pekáč buchet

24. listopadu 2014 v 17:34 | Kane
Opravdu převelice dlouho jsem se odhodlávala k napsání recenze. Další knihu od Kateřiny Petrusové jsem opět slupla jako malinu, ale po dočtení jsem vlastně nevěděla, zdali se mi příběh líbil. Jak je už všem určitě jasné, Katčiny knihy jsou založeny především na skvělém humoru, ale ne vždy to stačí, aby kniha byla opravdu povedená.

Co vše mohou čtyři minuty změnit?

2. listopadu 2014 v 13:34 | Kane
Statistická pravděpodobnost lásky na první pohled od Jennifer E. Smithové může odradit nejenom svou obálkou, ale i svým názvem - vyzkoušeno v praxi na mých známých. Ale jak je známo, nesuďte knihu podle obalu. Mě osobně příběh příjemně překvapil a v mnohém mi otevřel oči.

Zakázaná přitažlivost

19. září 2014 v 11:09 | Kane
Přestože tahle kniha byla asi nejslabší z celé série, přestože zde nebylo tolik prostoru pro nějakou větší akci a přestože to byl (alespoň v této sérii) ten nejvíce předvídatelný příběh, přesto všechno si mě Katka zase omotala kolem prstu. Už od první chvilky jsem byla uchvácená. Kdyby se do něčeho takového pustila jiná autorka, možná by se mi po čase její knihy omrzely, ale Katčin humor je pro mě jako droga.

Jak se mi kůň připletl do cesty a od základů mi změnil život

5. září 2014 v 14:00 | Kane
Už dávno jsem pochopila, že od Kateřiny Petrusové si přečtu každou knihu, kterou napíše a následně u nás vydá. Získala si mě svým humorem, způsobem, jakým pracuje se slovy a schopností z obyčejného vytvořit neobyčejné. Kniha S hlavou v oblacích pejru je již třetí kniha, kterou od ní čtu a ačkoliv není tak dokonalá jako jiné její knihy, splňuje do posledního puntíku vše, co na jejích knihách tak miluju.

Vejdi, přítele najdi a přítelem se staň

21. srpna 2014 v 21:33 | Kane
Esej o tragédii by neměla minout nikoho. Je to okouzlující a svým způsobem originální kniha, která nám přináší příběh o tom, jak se jakýkoliv nepatrný čin může na člověku podepsat. Také je to ale příběh o lásce, přátelství a jedné hrozné tragédii, která se na Irvingově škole udála ještě v době, kdy byl Duncan třeťák a Tim čtvrťák.

Všude dobře, u sousedů nejlíp

14. srpna 2014 v 20:14 | Kane

Rodiče si nevybíráme, natožpak rodinu! Představte si, že máte šanci trávit čas u potrhlých ale velice příjemných sousedů, budete konečně šťastní? A co teprve, když si uvědomíte, že jste u nich našli ten pravý, sladký domov. Kniha na první pohled obyčejná se před zraky čtenářů mění v něco nezapomenutelného. Budete se cítit, jako byste právě došli domů.

Samantha už deset let pozoruje ze střechy svého domu sousedy a představuje si, že i její rodina je veselá, vřelá a plná života. Zatímco Garettovi mají osm dětí, barevné stěny, po zahradě poházené hračky a všude neskutečný nepořádek, Reedovi mají vymalováno v šedé a bílé, k tomu dvě děti a matku, která je posedlá uklízením a kontrolou. Žádný chaos, žádný nepořádek, ne a ne! Lásku v jejich domě rozhodně nenajdete, jen všudypřítomný chlad.

Celou recenzi si můžete přečíst na blogu knihkupectví Neoluxor.

Recenze I Catherine

29. července 2014 v 9:31 | Kane
Autorka: April Lindnerová
Nakladatelství: Ikar
Překlad: Ivana Nuhlíčková
Počet stran: 304
Díl: pouze jeden
Anotace: (bux.cz)

Moderní zpracování slavného románu Na větrné hůrce Emily Brontëové. Catherine je už unavená z toho, jak se jí snaží každý vetřít do přízně jen proto, že její otec je majitelem slavného klubu The Underground na Manhattanu. Pak ale potkává nadaného, ale také velmi záhadného muzikanta Hence. Prvotní přátelství dvou mladých lidí rychle přeroste ve spalující romanci… Chelsea vždy věřila tomu, že její matka umřela náhle po krátké nemoci. Dokud nenajde dopis, který pro ni otec po léta schovával. Dopis od matky Catherine, z něhož vyplývá, že matka neumřela, nýbrž utekla. Zpáteční adresa na obálce - Klub The Underground.

Recenze I Hon

16. července 2014 v 19:45 | Kane
Autor: Andrew Fukuda
Nakladatelství: Fragment
Počet sran: 304 stran
Překlad: Jakub Kalina
Díl: první

Anotace: (bux.cz)
Jak zůstat na živu ve světě, kde jsou lidé považováni za pochoutku a všichni touží po jejich krvi?
Pravidla jsou jasná: nesmát se, nepotit se, neupozorňovat na sebe. A hlavně - nezamilovat se do jedné z nich!
Gen se liší od všech ostatních.
Nedokáže běžet rychlostí blesku, sluneční světlo ho nezabije a nemá neukojitelnou touhu po krvi.
Není upír, je člověk.
Je vybrán, aby se zúčastnil honu na poslední lidi. Jeho pečlivě utajovaný život se hroutí. Skupina bezcitných lovců začíná tušit, že s ním není něco v pořádku.
Seznámení s dívkou v něm probudí city, které do té doby neznal.
Gen našel něco a někoho, za co má cenu bojovat, a jeho potřeba přežít ve světě plném nemilosrdných dravců je stále silnější...

Recenze I Nebezpečná láska

16. července 2014 v 13:02 | Kane
Autorka: Kateřina Petrusová
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 376
Díl: první

Anotace: (bux.cz)
Na doporučení posledního zaměstnavatele získá mladá newyorská ošetřovatelka Paige práci v rodině Bavettových, bohatých podnikatelů pocházejících z Itálie.
Má se starat o jejich syna Michaela, mladého muže, který se po autonehodě duševně vrátil do období svého dětství. Paige si k němu postupně nachází cestu a Michael si ji velice oblíbí. Postupem času Paige přichází na to, že se dostala do newyorského podsvětí a její zaměstnavatelé jsou součástí mafie.
Co se stane, až se jednou Michael probere? Dostane se Paige ze spárů Bavettových, když odhalila jejich tajemství?

Recenze I Achilleova píseň

5. července 2014 v 18:36 | Kane

Autorka: Madeline Millerová
Překlad: Tomáš Kačer
Nakladatelství: Host
Počet stran: 368
Díl: pouze jeden

Anotace: (bux.cz)
Řecko v časech hrdinů. Patroklos, nešikovný mladý princ, byl vyhoštěn do království Fthie, kde žije přehlížen ve stínu krále Pelea a jeho zlatovlasého syna Achillea. Achilleus, "nejlepší ze všech Řeků", je vším, čím Patroklos není - silný, krásný, syn bohyně -, a jejich cesty se nikdy neměly zkřížit. Jednoho dne ho však Achilleus vezme pod svou ochranu a brzy se z nich stanou přátelé. Vzdělávají se v umění války a medicíny a z jejich pouta vznikne něco mnohem hlubšího - k nelibosti Achilleovy matky Thetidy, kruté mořské nymfy.
Když přijde zpráva, že byla unesena Helena Spartská, jsou řečtí muži vyzváni, aby šli do války proti Troji. Achilleus se připojí sveden příslibem slavného osudu. Patroklos, zmítaný láskou a strachem o svého přítele, následuje Achillea do války, aniž tuší, jak krutá zkouška je čeká.
Toto dojemné a originální ztvárnění trojské války je zničujícím příběhem lásky a soupeření mezi bohy a lidmi. Hlavní zápas se však odehrává mezi nelítostnou ctižádostí a touhou lidského srdce po míru.

Recenze I Filmová Divergence

18. června 2014 v 19:04 | Kane
Nacházíme se ve světě, kde je lidstvo rozděleno do pěti frakcí. Mírumilovní farmáři, Upřímní mluvící jen pravdu, Neohrožení působící jako vykonavatelé pořádku, Sečtělí, kteří vědí vše a Odevzdaní, kteří jsou ve vedení. Hlavní hrdinka Beatrice se podrobí testu, který jí řekne, do jaké frakce patří. Výsledky ji však nepotěší, neboť nepatří do žádné z frakcí a zároveň do všech. Je Divergentní, pro systém velice nebezpečná, neboť ji nikdo nemůže ovládat. Rozhodne se opustit své rodiče a vstupuje do frakce, kterou vždy obdivovala, do frakce Neohrožených. Jak však projít všemi testy, aby nikdo nepřišel na to, že se liší? Později odhaluje plány Sečtělých, kteří se chtějí ujmout vlády, a jak se ukazuje, bude to nejspíš právě ona, kdo tomu bude muset zabránit.

Recenze I Rozum a cit

10. června 2014 v 21:42 | Kane
Autorka: Jane Austenová
Nakladatelství: Leda
Překlad: Eva Kondrysová
Počet stran: 384
Díl: jeden

Anotace: (bux.cz)
JANE AUSTENOVÉ (1775-1817) mohlo celé devatenácté století děkovat za galerii krásných moderních žen, které měly odvahu chovat se tak, jak jim velel zdravý rozum - ať už to byla Elizabeth z Pýchy a předsudku, Eleonor z Rozumu a citu nebo Anna z románu Anna Elliotová. Její první publikovaný román Rozum a cit (1811) dodnes nachází vděčné čtenáře a především čtenářky, neboť hrdinkami jsou dívky a ženy, které se musí smířit s tvrdostí života a najít rovnováhu mezi rozumem a citem. I po téměř dvou staletích překvapuje Austenová neobvyklou zápletkou, jemným humorem, skvělými dialogy i vřelostí citu. Mnohými čtenáři i kritiky je proto považována za největší autorku anglické prózy.

Recenze I Dracula

4. června 2014 v 18:08 | Kane
Autor: Bram Stoker
Nakladatelství: Dobrovský v edici Omega
Překlad: Tomáš Korbař
Počet stran: 400
Díl: jeden

Anotace: (bux.cz)
Nejslavnější hororový příběh popisuje formou dopisů, deníkových záznamů a novinových výstřižků popisuje děsivé věci, které se odehrávají v blízkosti tajemného maďarského hraběte. Jak odhalí právník Jonathan Harker, s hrabětem není vše v pořádku. V ohrožení se ocitá i Harkerova snoubenka Mina, proto přijíždí profesor Van Helsing a začíná hon na upíra. Kniha byla nesčetněkrát zfilmována, nejslavnější adaptace pocházejí z let 1931 (Tod Browning, hlavní role Bela Lugosi) a 1992 (F. F. Coppola, hlavní role Gary Oldman).

Recenze I Na větrné hůrce

30. května 2014 v 23:54 | Kane
Autorka: Emily Brontë
Nakladatelství: Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění
Počet stran: 272
Překlad: Květa Marysková
Díl: jeden

Anotace: (bux.cz)
Slavný romantický a dramatický román Emily Brontëové se odehrává v tajuplném prostředí samoty uprostřed mokřin, kam přichází nový nájemce, anglický gentleman Lockwood. Ten nečekaně prožije strašidelné noční dobrodružství a začne pátrat po osudech nevlídných a drsných obyvatel usedlosti. Z úst pani Deanové, služebné, poznává příběh, na jehož počátku stojí nenaplněná láska, cit, jenž jako zhoubný oheň spálil duši Heathcliffa a zanechal v ní jenom pustošivou nenávist a touhu po pomstě. Příběh mapuje osudy nejen Heathcliffa a jeho milované dívky Kateřiny, ale i jejich blízkých.

Recenze I Rozděleni časem

26. března 2014 v 20:17 | Kane

BOUŘE

Autorka: Julie Crossova
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 312
Díl: první
Překlad: Zdík Dušek

Anotace: (bux.cz)

Přítomnost, rok 2009.
Devatenáctiletý Jackson je normální student... tedy téměř normální. Dokáže totiž cestovat časem. Nic nemůže změnit, jen znovu prožít to, co se už stalo. Po útoku dvou neznámých mužů se Jackson ocitne o dva roky zpět.
Minulost, rok 2007.
Jackson se nemůže vrátit zpátky do přítomnosti. Jaké tajemství ho obklopuje? Proč ho pronásledují neznámí útočníci?
Stojí tváří v tvář "nepřátelům času" a musí se rozhodnout, co všechno je ochoten obětovat pro záchranu svých blízkých a možná i celého světa...

Recenze I Indigové kouzlo

2. prosince 2013 v 19:33 | Kane
Autorka: Richelle Mead
Nakladatelství: Domino
Překlad: Katrin Mekki
Díl: třetí
Série: Pokrevní pouta

Anotace: (bux.cz)
Povinnost je jedna věc. A láska druhá. Co když ale jdou proti sobe?
Mladá alchymistka Sydney chrání královninu sestru Jill před zabijáky a spolu s ostatními přáteli v utajení studuje na elitní škole v Palm Springs.
Není to ale zdaleka vše, čím se její mysl zaobírá: nedokáže v sobě potlačit city k Adrianovi. Ví sice, že je naprosto nepřípustné, aby jakožto člověk chodila s vampýrem, ale copak si může v něčem takovém poručit?
Zároveň Sydney pátrá po zběhlém alchymistovi Marcusi Finchovi, který zřejmě střeží veliké tajemství indigového kouzla. A možná má i informace o tom, že alchymisté Sydney celý život lhali a jen ji využívali…

Recenze I Mezi nebem a zemí - Zamilované duše

1. října 2013 v 18:46 | Kane
Autorka: Stacey Kade
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 208
Překlad: Eva Brožová
Díl: druhý

Anotace:
Duše Alony Dareové se po nehodě vrátila zpět ze záhrobí. Nyní se na ni začínají obracet další zbloudilé duše a ona potřebuje pomoc. Dokáže najít společnou řeč s Willem - jediným člověkem, který jí slyší, ale o kterého předtím nezavadila ani pohledem? Potřebuje jeho pozornost opravdu jen kvůli ostatním nebo jí na Willovi záčíná záležet víc, než je ochotná si připustit?

Recenze I 15 minus

22. září 2013 v 13:52 | Kane
Autor: Tomáš Zářecký
Nakladatelství: Moba
Počet stran: 416
Překlad: česká kniha
Díl: pouze jeden

Anotace: (bux.cz)

15 minus je zdánlivě nevinná televizní show. Skupina odvážlivců se snaží dostat skrz neznámé území na smluvené místo, kde na ně čeká odměna 60 milionů eur. Situaci ale komplikují dvě pravidla. Podle prvního se peníze rozdělí rovným dílem mezi všechny v cíli. Podle druhého soutěžící během hry nepodléhají žádným zákonům. Mají absolutní svobodu konání... Když se tyhle věci spojí dohromady, vznikne smrtící koktejl. Don přichází do soutěže s mladistvou naivitou. Záhy však pozná, že se musí mít ve střehu nejen před nebezpečnou krajinou, ale hlavně před ostatními soutěžícími. V atmosféře všudypřítomného strachu, kdy smrt hrozí odkudkoliv a kdykoliv, nemůže věřit nikomu. Brzy pochopí, že se v Patnáct mínus nehraje o peníze, ale o to, kdo koho dřív zabije. Jestli se chce vrátit domů živý, musí v sobě objevit zvíře...

Recenze I Filmový Percy Jackson - Moře nestvůr

22. srpna 2013 v 11:53 | Kane
Tak se po dlouhé době hlásím s takovou mini filmovou recenzí na Percyho Jacksona. :) Šla jsem na něj v úterý večer s Kačkou (Hráblíkem). Seděly jsme ve vrchní řadě, sál skoro prázdný, tak to bylo parádní. Nasadily jsme si 3D brýle a už to jelo. :D Myslím, že si dokážete představit ty naše neustále kecy, nadávky, komentování. :D Myslím, že lidé z nás opravdu měli radost. Obzvláště, když se nám povedlo vysypat půlku popcornu na zem. :D

Ale teď k filmu. Dabing se mi docela líbil. :) Až na začátek, kdy se na plátně objevily čtyři malé děti, které prchaly do tábora. Nejdříve jsem vůbec nevěděla, kdo to má být. Až později jsem zjistila, o koho se jedná. Docela se mi líbilo, že se snažili tvůrci vytvořit takové děti, které vypadají přesně jako Luke, Grover atd. Bohužel jsem měla dojem, že jsou spíše starší, než mladší. A ty hlasy byly taky divný. Každopádně mi to nijak celkový zážitek nezkazilo. :)

Co nesmírně oceňuji - humor. Smály jsme se s Kačkou úplně všemu. Párkrát jsem myslela, že se tím popcornem zadusím. Vtipnější bylo, že všichni v sále byli ticho. Jako bychom snad potřebovali k pochopení všeho přečíst knihu. Bylo to divné. Vážně. Já se takhle moc nesměju, ale tohle mi připadalo vtipné od začátku do konce, ti lidé se smějí tedy nejspíš ještě méně než já.

Nedokážu říct, který film byl lepší. Jestli jednička či dvojka. Ale myslím, že na efekty a akce vyhrála dvojka. Tvůrci sice změnili několik věcí, ale mám dojem, že se jim knižní linie docela zachovala. Celkově to jsou jen drobnosti, které nás sem tam šokovaly nebo zvedaly ze židle. :)
Zombie, příšerky byly naprosto úžasně zpracované. Možná jsem si je představovala trochu jinak, ale co na tom. Jen mě trochu štvalo, že místo obrovské lodi nám byla nabídnuta jachta a místo hromad příšer, jen hrstka.

Co se týče herců. Docela se mi nelíbilo, že nám Percyho ostříhali. Stále je krásný, ale ty jeho delší vlasy k němu zkrátka patřily. Annabeth se mi jako blondýna líbila, ale myslím, že hnědé vlasy byly lepší. :) Clarissu jsem čekala trochu jinou, ale myslím, že co se týče povahy, se jim povedla výtečně. :) Lepší herečku by asi najít nemohli.
Bylo tam pár momentů, které mi přišly trochu nedodělané nebo falešné, ale nebylo jich moc. Když to srovnám s knižní verzí, (nebijte mě!) myslím, že film je o něco lepší. :)

Celé tohle je jen můj názor na samotný film. Předlohu jsem četla, mám s čím srovnávat, tak mě za to prosím neodsuzujte. :) Film se mi velice líbil, jen jako každý jiný měl pár hluchých míst. Myslím, že kdo četl předlohu, mohl by být spokojený. :) Ví totiž, co samotná kniha nabízí a nebude čekat něco velkolepého, jako většina recenzentů, která PJ hodnotila. :)
Kane

Recenze I Smrtící polibek

27. července 2013 v 14:52 | Kane
Autorka: Alice Moss
Nakladatelství: Levné knihy
Počet stran: 272
Díl: první
Překlad: Ester Tajrychová

Anotace: (Levné knihy)
Když drsný Finn a okouzlující Lucas přijedou do Winter Millu, život šestnáctileté Faye McCarronové se začíná pořádně zamotávat. Dva chlapci bojující o její srdce jsou jen začátek; ve městě se dějí neblahé věci. V lesích je nalezeno mrtvé tělo, motocyklový gang se potlouká po okolí a sníh prostě nepřestává padat... Něco zlého se dalo do pohybu a jedině Faye a její nejlepší kamarádka Liz to mohou zastavit. Jak teplota klesá a noci do Halloweenu se krátí, dívky musejí odhalit tajemství Winter Millu - než bude příliš pozdě.

"Gif recenze" I Padesát odstínů šedi - temnoty - svobody

20. července 2013 v 15:48 | Kane
Autorka: E. L. James
Nakladatelství: XYZ
Počet stran: 512, 656, 650
Díl: první, druhý, třetí

Když odhlédnu od faktu, že to bylo naprosto nereálné, tak se mi to vlastně i líbilo. Ty erotické scény nejsou zrovna dvakrát světové, jak Christianova povaha slibuje. A jsem za to asi i ráda, myslím, že bych nějaký sadismus nezvládla. Každopádně ani tak to za moc nestálo. Chvilkama, jak už to bylo opravdu pořád dokola, jsem už měla dojem, že to začnu přeskakovat. Kolikrát jsem chtěla přeskočit i samotný děj, protože to bylo neustále dokola. Hádka, sex, usmíření, pohoda. Jak zaseknutá gramofonová deska. Je to takové odpočinkové a oddechové čtení, u kterého nemusíte moc přemýšlet. Několikrát jsem byla naprosto šokována, smála jsem se, byla naštvaná apod. To mě překvapilo asi nejvíce, nečekala jsem od knih vůbec nic. Myslela jsem, že to budou braky, které se nebudou dát číst. Ale dá se to. Myslím, že pokud od toho lidi moc nečekají, bude se jim to líbit i přes nereálnost, stereotyp a další věci, které mě i ostatní pobuřovaly.
Myslím, že nejlepší jsou asi první a druhý díl. Třetí už je trochu slabší. Bolela mě z toho všeho hlava a už jsem to chtěla mít dočtené. Právě v třetím díle je to málo záživné a spousta věcí se tam opakuje. Nejlepší na knihách bylo nejspíš objevování Christianovy minulosti, sbližování postav - to bylo nejspíš to, co mě donutilo sérii dočíst až do konce. A jak to skončilo? Přesně podle mých očekáváních.


První setkání s Christianem Greyem

Recenze I Pompeje

11. července 2013 v 10:35 | Kane
Autorka: Sue Reidová
Nakladatelství: Egmont
Počet stran: 144
Díl: pouze jeden
Edice: Můj příběh
Překlad: Jana Jašová
Obálka: Richard Jones

Anotace: (egmont.cz)
Jednoho srpnového dne zažije Claudia na městském fóru v Pompejích spoustu zvláštních věcí. Když se jí pod nohama otřese země, považuje to za špatné znamení. S obavami hledí na Vesuv, obří sopku, která se tyčí nad městem.

Recenze I Vampýrská akademie - Spoutáni magií

26. června 2013 v 13:20 | Kane
Autorka: Richelle Mead
Nakladatelství: Domino
Počet stran: 300
Díl: pátý
Překlad: Katrin Chýlová
Obálka: Marek Šebesta

Anotace: (bux.cz)
Dimitrij dal Rose poslední šanci, aby se rozhodla. Její volba však byla špatná…
Po dlouhé a strastiplné cestě na Sibiř, kam se vydala hledat milovaného Dimitrije, se Rose vrací na Akademii svatého Vladimíra, ke své nejlepší kamarádce Lisse a ostatním. Maturita se rychle blíží a dívky se už nemohou dočkat opravdového života za železnou branou Akademie. Avšak Rose stále s bolestí v srdci vzpomíná na Dimitrije, kterého přes všechno zlé nedokáže přestat milovat.
Nedokázala ho zabít, když dostala šanci. A v blízké budoucnosti se možná začnou naplňovat její nejhorší sny: Dimitrij ochutnal její krev a Rose v hloubi duše ví, že ji pronásleduje. Přesto se stále nevzdává naděje na Dimitrijovu záchranu - otázkou ovšem zůstává, jestli se jí ho podaří zachránit dřív, než ji Dimitrij zabije a promění ve Strigojku. Bude jejich láska opravdu věčná?

"Recenze" I Kupec benátský

22. června 2013 v 13:26 | Kane
Autor: William Shakespeare
Nakladatelství: Academia
Počet stran: 100
Díl: jen jeden
Překlad: Martin Hilský
Obálka: filmová - navrhl Robin Brichta

Anotace: (obal knihy)
Benátky, 16. století. Mladý kupec Bassanio prohýřil veškerý svůj majetek a jeho jedinou nadějí, jak se dostat ze složité životní situace, je uzavřít sňatek s bohatou a krásnou Porcií. Na to, aby se mohl ucházet o její ruku, potřebuje ovšem peníze. Jeho přítel, vážený kupec Antonio, se za něj zaručí u starého lichváře Shylocka a patřičný obnos pro Bassania získá. Sám se tím ovšem dostane do velkých obtíží, když nemůže půjčku včas vrátit. Lakotný a zlý Shylock totiž důsledně trvá na dodržení podmínek smlouvy a cena, kterou mu má Antonio zaplatit, je skutečně bolestná...

Recenze I Temná hrdinka - Večeře s vampýrem

22. června 2013 v 12:02 | Kane
Autorka: Abigail Gibbsová
Nakladatelství: Knižní klub
Díl: první
Počet stran: 480
Série: Temná hrdinka
Překlad: Jana Jašová
Obálka: Soňa Šedivá

Anotace: (bux.cz)
Vzrušující paranormální román zasazený v Londýně a zalidněný nezapomenutelnými postavami, mezi nimiž se rozvíjí navzdory okolnostem něco jako láska...
Když Violet Leeová cestou z večírku narazí na okouzlujícího a přitom děsivého vampýra Kaspara Varna, začne tak pro ni nebezpečná dobrodružná cesta, jakou si nedokázala představit ani v nejdivočejších snech. Vzájemná přitažlivost mezi Kasparem a Violet se nedá popřít a zdá se, že nedokážou odolat své touze - ale za jakou cenu?

Recenze I Polibek pro Annu

9. června 2013 v 12:12 | Kane
Autorka: Stephanie Perkinsová
Nakladatelství: Cooboo
Počet stran: 335
Díl: jeden
Překlad: Jana Montorio Doležalová

Anotace: (bux.cz)
Sedmnáctiletá Anna se cítí podvedená. Její rodiče ji totiž posílají na roční studium do Francie - přes půlku planety, do neznámého prostředí, aniž by navíc uměla slůvko francouzsky. Musí tak opustit své přátele, potenciální lásku i veškerá pohodlí amerického života a začít úplně nanovo. V romantické Paříži, ve městě, které nikdy nespí, se vrhá do nových vztahů i zkušeností a odhaluje v sobě skryté vlastnosti. A také je tu jeden spolužák, Étienne St. Clair, který se liší od všech chlapců, které kdy Anna potkala…

Recenze I Terapie láskou

24. května 2013 v 17:06 | Kane
Autor: Matthew Quick
Nakladatelství: Knižní klub
Díl: pouze jeden
Počet stran: 272
Překlad: David Petrů
Obálka: filmová

Anotace: (bux.cz)
Pat Peoples se vrací z léčebny pro duševně choré a svět kolem mu nedává příliš smysl. Oblíbený fotbalový tým hraje na stadionu, který před několika měsíci ještě nestál, přátelé mají manželky a děti, ačkoli nedávno byli ještě svobodní. Nikdo mu nechce vysvětlit, jak je to možné, ani s ním mluvit o jeho ženě Nikki, s níž se jistě brzy zase shledá, i když právě teď žijí odloučeně. Pat ale věří ve šťastné konce. Stačí na sobě pracovat, nenechat se odradit, být laskavý k lidem, a život vás odmění. Tak je to ve všech dobrých filmech. Co si o tom myslí váš terapeut, mrzoutský táta nebo divná kamarádka, nehraje roli. Protože je jen otázkou času, kdy odluka skončí, on se s Nikki opět shledá a budou žít šťastně až do smrti. Nebo ne?

Recenze I Vampýrská akademie - Krvavý slib

17. května 2013 v 20:15 | Kane
Autorka: Richelle Mead
Nakladatelství: Domino
Díl: čtvrtý
Počet stran: 368
Překlad: Katrin Chýlová
Obálka: Marek Šebesta

Anotace: (bux.cz)
Život Rose Hathawayové nebude už nikdy stejný. Po nelítostném útoku na Akademii zemřelo hodně Morojů i dhampýrů. Ti, kteří přežili, jsou na tom ještě hůř: musejí se vyrovnat se smrtí kamarádů. A Rosin krk nyní zdobí tetování, které všem zvěstuje, že zabila bezpočet Strigojů.
Jen jedna oběť je však důležitá… Dimitrij Belikov. Rose podstoupila bolestnou volbu, opustila Akademii i svou nejlepší kamarádku Lissu, poslední žijící dragomirskou princeznu, a vydala se pronásledovat muže, kterého miluje. Musela dojít až na kraj světa, aby Dimitrije našla a mohla tak splnit krvavý slib, který mu dala. Až ale nastane okamžik rozhodnutí, bude Dimitrij stále chtít, aby ho raději zabila, než aby žil jako stvůra?
V sázce je teď úplně všechno. Zranitelná a osamocená Rose se ocitá ve světě, který je pro ni stejně neznámý jako nebezpečný. Najde v sobě dost sil, aby Dimitrije zničila? Anebo se obětuje ve jménu nesmrtelné lásky?

Recenze I Vampýrská akademie - Stínem políbená

11. května 2013 v 23:28 | Kane
Autorka: Richelle Mead
Nakladatelství: Domino
Počet stran: 328
Díl: třetí
Překlad: Katrin Chýlová
Obálka: Marek Šebesta

Anotace: (bux.cz)
Vlády se ujímá jaro a Rose Hathawayová by se měla připravovat na maturitní zkoušku. Jenže od nedávného smrtícího souboje se Strigoji se necítí zrovna nejlépe. Trpí nočními můrami, duši jí zaplavuje temný smutek a předznamenává cosi zlověstného.
Rose dobře ví, že jí není dovoleno milovat jiného strážce. Že musí především chránit Lissu, poslední princeznu z rodu Dragomirů. Jenže když přijde na krásného Dimitrije Belikova, některá pravidla se prostě musí porušit!
Rose své nejlepší kamarádce Lisse lže o svém vztahu k Dimitrijovi, ale jejich přátelství se nyní ocitá v ještě větším ohrožení než kdy předtím. Nesmrtelní vampýři se chtějí pomstít za to, co jim Rose nedávno provedla. Ve strašlivé bitvě, která předčí i nejhorší noční můru, se Rose bude muset rozhodnout mezi dvěma lidmi, na nichž jí záleží nejvíc. Bude ale její volba znamenat, že přežije jen jeden z nich? A pokud ano, bude to Lissa, nebo milovaný Dimitrij?

Recenze I Vampýrská akademie - Mrazivý polibek

10. května 2013 v 8:00 | Kane
Autorka: Richelle Mead
Nakladatelství: Domino
Díl: druhý
Počet stran: 264
Překlad: Katrin Chýlová
Obálka: Marek Šebesta

Anotace: (bux.cz)
Rose Hathawayová se topí v problémech. Její úžasný učitel Dimitrij jako by ji přehlížel, Mason ji naopak zavaluje milostnými návrhy, které ona nechce přijmout, a navíc na akademii zaútočili smrtonosní Strigojové! Škola je plná strážců, přijíždí dokonce i Rosina matka Janine. Nic z toho však nestačí, a tak se studenti i profesoři vydávají na vánoční prázdniny do Idaha, kde snad budou v bezpečí.
V luxusním horském středisku mají všechno, na co si vzpomenou. Chybí jen to nejdůležitější - jistota, že je Strigojové nenajdou a nezničí. Tři studenti se proto vydávají zpět do akademie, aby se Strigoji svedli konečný a vítězný souboj. Když se to dozví Rose, vyrazí za nimi, aby jim pomohla. Nemá ale nejmenší tušení, že se ocitla v takovém nebezpečí, jaké si do té doby ani neuměla představit. A jediným jejím ochráncem je Christian...

Recenze I Blbá sázka o fajn kluka

7. května 2013 v 23:01 | Kane
Autorka: Shana Norris
Nakladatelství: Alpress edice Klokan
Počet stran: 230
Překlad: Soňa Tobiášová
Díl: pouze jeden
Obálka: Tomáš Řízek

Anotace: (bux.cz)
Avery šetří každou korunku, aby si splnila sen a mohla studovat medicínu. Proto souhlasí s podivnou sázkou - má své kamarádce přebrat kluka jménem Zac. Pokud se jí to podaří, dostane od ní šek na pět set dolarů. Zac je ovšem úplně jiný, než Avery čekala: až příliš bezprostřední, nadto takový zmatkař, že vnese Avery do života nejen chaos, ale i něco víc...

Recenze I Vampýrská akademie

6. května 2013 v 17:21 | Kane
Autorka: Richelle Mead
Nakldatelství: Domino
Díl: první
Překlad: Katrin Ebrová - Chýlová
Počet stran: 300
Obálka: Marek Šebesta

Anotace: (bux.cz)
Morojská princezna Lissa a její nejlepší kamarádka Rose uprchly ve smrtelném strachu z vampýrské akademie, ale po dvou letech byly vypátrány tajemnými strážci a odvlečeny zpět. Znovu se tak ocitají v obrovském nebezpečí, protože na akademii se mohou pohybovat nebezpeční Strigojové.Ti chtějí Lissu zničit, protože jako jediná dcera urozeného morojského rodu je překážkou jejich plánu na ovládnutí světa vampýrů.
Naštěstí je tady ale dhampýrka Rose, v jejichž žilách se smísila krev vampýrů a lidí, takže dokáže zlým Strigojům lépe čelit. V tajemném a ponurém světě akademie ale nebude snadné odolat všem nástrahám a zradám: Lissa bude muset opatrněji využívat svých nadpřirozených schopností, aby nepadla do strigojské pasti, a Rose se musí vzdát velké lásky, aby mohla kamarádku ochránit a za žádných okolností ji nezklamat. Jediné, nač se totiž mohou obě spolehnout, je jejich vzájemné pouto, jejich přátelství…

Recenze I Deklarace smrti

30. dubna 2013 v 22:28 | Kane
Autorka: Gemma Malley
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 256
Díl: první
Překlad: Milena Hordinová

Anotace: (fragment.cz)

Velká Británie, rok 2140.

Život na Zemi se změnil od základů. Lidská civilizace už není ohrožena smrtelnými nemocemi, na které věda objevila léky. Nesmrtelnost však přináší i možná rizika - největším z nich je přelidnění. Proto byla přijata Deklarace - každý obyvatel může mít jen jedno dítě... Kdo zákony poruší, bude potrestán.
Patnáctiletá Anna se narodila rodičům, kteří měli dvě děti. Nyní je označována za "Přebytečnou". Jaký život ji čeká? Dokáže se vyrovnat se svým osudem vyděděnce?

Recenze I Mezi nebem a zemí

28. dubna 2013 v 18:29 | Kane
Autorka: Stacey Kade
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 216
Díl: První
Překlad: Eva Brožová

Anotace: (fragment.cz)
Královna školy a hvězda místních roztleskávaček Alona Dareová je předurčena pro skvělou budoucnost. Její život však končí nečekaně pod koly autobusu. Všichni si myslí, že je navždy pryč, ale... Alona zůstala ve světě živých jako duch. Pouze jediný člověk ji může vnímat - spolužák a totální lúzr Will. Podaří se jim překonat vzájemnou nechuť a pomoct jeden druhému? Proč Alona neodešla skrze jasné světlo do onoho světa?

Recenze I Prokleté město

28. dubna 2013 v 12:17 | Kane
Autorka: Lisa McMann
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 216
Díl: vypadá to, že pouze jeden
Obálka: Kamila Flonerová
Překlad: Romana Bičíková

Anotace: (fragment.cz)
Městečko Cryer's Cross je nenápadné místo, kde se nic zvláštního neděje... Až do chvíle, kdy beze stopy zmizí jedna ze studentek místní školy. Kendall Fletcherová ji ani moc neznala. Po dalším zmizení ale začne slyšet hlasy zmizelých studentů. Jde z toho strach. V Cryer's Cross je ukryto dávné tajemství a nad všemi obyvateli se vznáší děsivé prokletí. Podaří se Kendall odhalit pravdu a nezešílet při tom?

Recenze I Kacíř a čarodějka

30. března 2013 v 13:53 | Kane
Autorka: Phillipa Gregory
Nakladatelství: Fortuna Libri
Překlad: Jana Pacnerová
Počet stran: 272
Díl: první
Série: Řád temnot
Obálka: Nick Stearn

Anotace: (moje vlastní, anotace na knize toho prozrazuje moc)
Klášterní novic Luca Vero je jednoho večera předveden tajemnému muži, který má rozhodnout o jeho trestu za jeho hříchy. Luca je překvapen, když ho místo trestu čeká zajímavý úkol. S písařem Petrem a svým oddaným služebníkem, líným kuchařem Freizem, je vyslán do kláštera Lucretili, kde má za úkol zjistit, co dohání ženy k šílenství, co způsobuje jejich sny a proč mají na dlaních vyřezány stigmata. Podaří se jim odhalit pravdu, nebo mají nakročeno k brzké smrti a šílenství?

Isolda je mladá žena, kterou otec učil matematiku, jak se postarat o panství a jak mluvit s lidmi. Po smrti otce je však vše jiné. Místo panování v Lucretili je nucena panovat ve zdejším klášteře, kde není vůbec šťastná.

Koho zajímá oficiální anotace, může si ji přečíst. ↓ (bux.cz)
Píše se rok 1453 a vše nasvědčuje tomu, že se blíží konec světa
Klášterní novic Luca Vero je na rozkaz tajemného cizince uprostřed noci zburcován a odvlečen ze své cely. Cizinec jej nejprve obviní z kacířství, aby mu nahnal strach a pak jej vyšle na dlouhou cestu Evropou, kde má Luca, mimořádně nadaný mladík, hledat stopy Ďábla a vykonávat soud nad zběhlými křesťany.
Lukova první cesta vede do kláštera Lucretili, kde se setkává s mladičkou abatyší Isoldou, jež se právě ocitla v nesnázích: V klášteře je proti své vůli - poslal ji sem bratr, aby se mohl zmocnit jejího dědictví a navíc jeptišky začaly trpět podivnými vizemi, chodily ve spánku a na těle se jim objevily krvácející rány. Isolda je obviněna, že je očarovala temnou magií a má být upálena jako čarodějnice. Luca ale hledá pravého viníka…
Hrdinové tohoto příběhu čelí nejtemnějším hrůzám středověku - černé magii, vlkodlakovi i šílenství. Na cestě však nacházejí také pravdu, přátelství a dokonce lásku.

Recenze I Zlatá lilie

22. března 2013 v 18:49 | Kane

Autorka: Richelle Mead
Díl: druhý
Série: Pokrevní pouta
Nakladatelství: Domino
Překlad: Katrin Mekki
Počet stran: 327
Obálka: Marek Šebesta

Anotace: (bux.cz)

Alchymistka Sydney Sageová slouží jako jakýsi most mezi světem vampýrů a lidí: chrání tajemství prvních a životy druhých. Moc ráda by studovala univerzitu, ale místo toho byla vyslána na snobskou střední školu v Palm Springs. Má tam za úkol střežit morojskou princeznu Jill Dragomirovou před zabijáky, kteří chtějí ve světě Morojů rozpoutat válku.
Všichni ji považují za skvělou alchymistku, dokonce i ti, kteří o ní dříve pochybovali. Nyní však začíná pochybovat ona sama: opravdu jsou všichni vampýři zvrácené stvůry, anebo je to všechno jinak?
Všechno se ještě víc zkomplikuje, když bývalí Strigojové Soňa a Dimitrij zjistí, že právě Sydney by mohla být klíčem k objevení zázračného léku k proměně na Strigoje. A pak Sydney naváže milostný vztah s Braydenem… Má s ním mnoho společného, ale přesto jako by ji stále silněji přitahoval někdo jiný, na koho by kvůli jeho původu neměla ani pomyslet! Co teď? Má se řídit zákony alchymistů, anebo naslouchat hlasu vlastního srdce?

Recenze I Vykoupení

5. února 2013 v 13:49 | Kane

Autorka: Lauren Kate
Nakladatelství: Knižní klub
Počet stran: 312
Díl: čtvrtý, závěrečný
Překlad: Jana Jašová
Obálka: Angela Carlino

Anotace: (bux.cz)
Luce a Danielovi dochází čas. Aby Luciferovi zabránili vymazat minulost, musejí najít místo, kde andělé dopadli na Zemi. V patách mají temné síly a Daniel netuší, zda to ještě dokáže - žít, jen aby Luce znovu a znovu ztrácel. Schyluje se k osudové bitvě, po níž zůstanou na bojišti mrtví lidé... a andělský prach. Kdo přinese největší oběť? A komu se zlomí srdce?

Recenze I Princeta a Kapitán

1. února 2013 v 15:11 | Kane
Autorka: Anne - Laure Bondouxová
Počet stran: 388
Díl: další nejsou
Překlad: Eva Procházková
Nakladatelství: Perfekt


Anotace: (bux.cz)
Patnáctiletá princezna Malva, zákonitá dědička galnicijského trůnu, mimořádně vzdělaná a sečtělá dívka, má být provdána proti své vůli. Ona však chce o svém životě rozhodovat sama, a proto se rozhodne utéci. Bouře zažene její loď daleko na východ k bojovným kočovným kmenům. Prožívá úžasná dobrodružství a s neuvěřitelnou vytrvalostí překonává všechny překážky, cestu jí zkříží odvážný kapitán Orfeus a ona se do něj zamiluje…
Hlavní hrdinové spolu s dalšími pěti členy posádky se musí podrobit zatěžkávacím zkouškám, v nichž poznávají cenu pravého přátelství a nacházejí smysl života. Jejich cesta připomíná bájnou dobrodružnou plavbu antickým světem a upoutá každého čtenáře.

Recenze I Drakova přísaha

23. ledna 2013 v 17:31 | Kane
Autorky: P. C. Castová a Kristen Castová
Nakladatelství: Knižní klub
Díl: novela ke Škole noci (čtěte po 8. díle)
Počet stran: 127
Překlad: Jana Kunová
Ilustrace: Kim Donerová
Obálka: Diana Delevová, Ondřej Nývlt

Obsahuje spoilery na osmý díl Školy noci.

Anotace: (bux.cz)
Drakova přísaha je samostatná povídka přidružená k cyklu Škola noci, věnovaná osudům jedné z jejích postav, bojovníka a učitele šermu Draka Lankforda. Odehrává se v devatenáctém století a vypráví o zapuzeném synovi anglického šlechtice, jenž se stal upírem, odešel do Ameriky a poznal svou budoucí manželku Anastasii. To z lásky k ní kdysi odpřisáhl, že bude svou nezřízenou sílu krotit milosrdenstvím. To pod vlivem této přísahy daroval život podivnému havranovi s lidskýma očima. Avšak nyní - tváří v tvář událostem odehrávajícím se v současnosti - svůj slib odvolává a nahrazuje novým: že už nikdy nikoho neušetří…

Recenze I Hra lží

9. ledna 2013 v 17:04 | Kane
Autorka: Sara Shepardová
Počet stran: 215
Díl: první
Překlad: Michaela Krýslová
Nakladatelství: BB/art

Anotace: (bux.cz)

Tajemství, lži a děsivé následky
Měla jsem život, pro který by člověk byl schopen i zabít. Pak to někdo udělal. Nejhorší na tom být mrtvá je, že už nemáte pro co žít. Žádné líbání. Žádná tajemství. Žádné drby. Z toho by většina holek měla druhou smrt. Ale já naštěstí dostala něco, co nikdo jiný nemá - představení na přidanou - a to díky Emmě, své znovunalezené sestře, se kterou jsem se ani nestačila sejít. Emma se nyní zoufale snaží zjistit, co se mi stalo. A jediný způsob, jak to vypátrat, je být mnou - vklouznout do mého starého života a po
kousíčkách ho skládat dohromady

Recenze I Bitva o Hex Hall

24. prosince 2012 v 22:44 | Kane
Autorka: Rachel Hawkinsová
Nakladatelství: Knižní klub
Díl: třetí (závěrečný - chystá se spin - off série)
Překlad: Tereza Kolesniková
Počet stran: 232
Obálka: Vojtěch Kybal
Anotace: (převzata z bux.cz)
Na Sophii Mercerovou je toho poslední dobou moc. Jen co si zvykla na to, že je démon, a naučila se své neobyčejné schopnosti ovládat, jí je Rada zase odebrala. Archera a tátu viděla naposledy v hořícím vězení a jedinými spojenci mají být nyní Branickovy. Shodou okolností odvěcí nepřátelé Prodigia. Rodinné překvapení neberou konce a jen tak mimochodem je na spadnutí válka, v níž má hlavní úlohu sehrát právě Sophie. Na tom se shodnou všichni, ne už však na tom, na jaké straně bude Sophie stát. Jenomže bez své magie je Sophie bezbranná. Podaří se jí získat zpět kouzelné schopnosti dříve, než bude pozdě?

Recenze I Anna Elliotová

15. prosince 2012 v 14:37 | Kane
Autorka: Jane Austenová
Nakladatelství: Ottovo nakladatelství
Počet stran: 206
Díl: pouze jeden
Překlad: Eva Ruxová

Anotace: (převzata z bux.cz)
Román Anna Elliotová patří k trojici pozdních románů Jane Austenové (byl vydán posmrtně, r. 1818 pod názvem Persuasion), jejichž hrdinky jsou zpočátku odsouzené do rolí Popelky a získávají si lásku nejen svou andělskou povahou, ale i inteligencí, vtipem a morální pevností.

Recenze I Percy Jackson 3

17. listopadu 2012 v 17:04 | Kane
Pokud jste nečetli předchozí díl, přečtěte si recenzi Percy Jackson - Moře nestvůr.

Autor: Rick Riordan
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 336
Díl: třetí (Prokletí Titánů)
Překlad: Dana Chodilová

Anotace: (převzata z bux.cz)

Že mám moc po svém otci, bohu moří Poseidonovi, už víš...
Že patřím do Tábora polokrevných už taky víš...
Ale na spoustu otázek neznám odpovědi ani já. Kam se poděla bohyně Artemis?
Jaké nebezpečné a záhadné příšeře byla na stopě? Mám na sebe vzít děsivé Titánovo prokletí, kterým by se naplnilo proroctví Orákula?
Jsem Percy Jackson a vydávám se se svými přáteli z Tábora polokrevných na další výpravu do mytologického světa.
Vezmeme tě s sebou, chceš?

Recenze I Percy Jackson 2

11. listopadu 2012 v 14:18 | Kane
Pokud jste nečetli první díl, přečtěte si raději recenzi Percy Jackson - Zloděj blesku.

Autor: Rick Riordan
Nakladatelství: Fragment
Díl: druhý (Moře nestvůr)
Počet stran: 304
Překlad: Dana Chodilová

Anotace: (převzata z bux.cz)
Percy Jackson už si zvykl na to, že není jen tak obyčejný kluk z New Yorku - jako syn boha moří Poseidóna patří do dvou světů, lidského i mytologického, kde se to hemží záludnými a krvelačnými nestvůrami. A spousta těch příšer, které dřív znal jenom ze starých řeckých pověstí, mu teď usiluje o život... Po nečekaně klidném školním roce se poslední den před prázdninami na Percyho sesype celá lavina problémů - hodina tělocviku se promění ve vybíjenou s lidožravými obry, kamarád Grover se dostane do problémů a Táboru Polokrevných hrozí zničení. A tak se Percy a jeho přátelé vydávají na další nebezpečnou výpravu...

Recenze I Já a pan Darcy

2. listopadu 2012 v 15:00 | Kane

Autorka: Alexandra Potter
Nakladatelství: Kristián, s. r. o.
Počet stran: 318
Díl: pouze jeden
Překlad: Dagmar Brejlová
Obálka: Krisián, s. r. o.

Anotace: (Převzata z bux.cz)
Po sérii katastrofálních vztahů se Emily rozhodla odpočinout si od všech "dnešních" mužů. Věnovat se chvíli sama sobě, dát si skleničku vína a strávit zas nějaký čas četbou milovaného románu Pýcha a předsudek. Vrátit se do časů pana Darcyho, kdy muži byli oddaní, čestní a elegantní. Když ji nejlepší kamarádka pozve na týdenní dovolenou do Mexika, přetékající margaritou a exotickými milenci, Emily dá přednost výletu do míst, kde žila Jane Austinová. V autobuse plném penzistů je jasné, že tady muže svých snů nepotká. Slibně nevypadá ani mizerně naladěný novinář, nedobrovolně vyslaný napsat článek, proč byl pan Darcy zvolen "NEJ"
mužem všech dob. Když Emily vstoupí do pokoje tváří v tvář samotnému panu Darcymu, všechny holčičí sny se náhle začnou plnit…


Na tuhle knihu jsem byla opravdu hodně zvědavá. Zaujala mě mě hned, když jsem ji zahlédla ve výloze v jednom nejmenovaném knihkupectví. Tak nějak jsem tušila, že se mi kniha bude líbit. No, nemýlila jsem se. Sice jsem tušila, jak co bude, odhadla jsem, jak to skončí, ale to mi vůbec nevadilo. Naopak. Nadskakovala jsem na posteli a těšila se, až všechno docvakne i hlavní postavě Emily, která je mimochodem děsně vtipná a nenapravitelná romantička. Od první věty si mě získala. Jak jsem četla, pochopila jsem, že ženy či dívky se v této knize najdou, a to bez rozdílu. Je jen jediná podmínka. Vlastně dvě. Musí si myslet, že pan Darcy je dokonalý muž, a musíte být romantičky. Moje první reakce na setkání s Emily byla: "Sakra, ta ženská mi mluví z duše." A víte co? Má i stejně ulítlou kamarádku jako já. Nejsou sice na chlup stejné, ale i tak tam jsou podobné prvky. Takže asi chápete, proč jsem si tuhle knihu zamilovala. Zajímavé bylo, že vám dojde spousta věcí o lásce, knize Pýcha a předsudek apod.

"Je to borec, má reklamní agenturu," svěří se mi. "Je fakt kus."
"O tom nepochybuji," hlesnu. Po margaritovém tahu by byl kus každý. Jednou jsem si takhle dala v zrcadle pusu.
(str. 51)

Některé momenty na mě byly moc dlouhé, kniha mě nebavila, ale to vlastně jen do té doby, dokud jsem vše nepochopila, takže tu není snad nic, co by se mi nelíbilo, což se stává hodně málo (dobrá, není lehké napsat vše, co se mi nelíbilo, do jedné recenze. Takže teď si říkáte, že jste ode mě četli spoustu nadšených recenzí. Odpovím: To sice ano, ale psala jsem to hned po přečtení. Sakra, i tuhle recenzi píšu po dočtení... No zkrátka v každé knize se dá něco najít, ale já si ty nedostatky uvědomím, až když je recenze napsaná.

Kniha je napsaná v první osobě. Velikostně se zhruba řadí mezi A5. I přes 318 stran jsem knihu četla poměrně dlouho, řekla bych, že má o dost menší písmenka, než některá YA literatura. Obálka je úžasná. Jistě, není to nic dech beroucího.. Ale jak se někdy říká, méně je více.
Co mě opravdu potěšilo, bylo, že na přebalu knihy je napsáno "s láskou věnuje..". Může se tu napsat věnování, což je opravdu krásné. Taky záložka s motivem této knihy se mi hodně zalíbila. Škoda, že si ji nemohu nechat (poputuje do knihovny).



"Laskavě dávejte pozor, co děláte, málem jste mi vypíchla oko," vyštěkne.
Zase mě začíná štvát.
"Málem? Sakra, obvykle mířím líp," plácnu dřív, než si to stačím rozmyslet.
(str. 53)

V knize se objevují i úryvky z knihy Pýcha a předsudek. Proto doporučuji přečíst nejprve tuhle knihu. Vlastně celkově doporučuju přečíst Pýchu a předsudek, protože jinak je šance, že se vám tato kniha nebude líbit jen proto, že jí nebudete rozumět.
Našla jsem tu pár překlepů.

Následující úryvek obsahuje malou zmínku o sexu. Pokud vás to pohoršuje, nečtěte to. (Nechci tady poslouchat řeči, které se objevují na krásná.cz. Děkuji!)

Moje óda na staré časy se rozpadne na tisíc kousků. Cože? Opravdu řekla penis?
"Ve srovnání s kamarádkami jsem měla s chlapy zpoždění. Nejlepší kamarádka Tilly to už se svým přítelem dávno dělala..."
Ne, to nechci slyšet. Určitě se spletla. Já chci dopisy!
"Už několikrát. Dělali to v misionářské poloze, i zezadu..."
Ne, ne, ne!
(str. 103)

Musím říct, že po dlouhé době jsem se opravdu od srdce smála u knihy. Vzala mi dech, okouzlila mě a já se uculovala jak idiot. Kniha se mi zdá reálná - možná až moc, což je samozřejmě dobře. Alexandra Potterová opravdu umí psát a s jejím románem budete mít pocit, že všechno je možné.

PS: U všech výše zmíněných úryvků jsem se chechtala jak blázen.Když si představím, jak stará žena ověšená diamanty vysvětluje Emily svoje zkušenosti s kluky.. No nic. :D Prostě si to přečtěte a uvidíte.

5/5
Kane

Recenze I Lovkyně snů - Osudové rozhodnutí

30. října 2012 v 18:20 | Kane

Autorka: Lissa McMann
Nakladatelství: Fragment
Díl: třetí
Počet stran: 220
Překlad: Čeněk Matocha

Anotace:
Janie má dilema. Musí se rozhodnout mezi dvěma možnostma, a přitom se jí ani jedna nezdá správná. Cítí se v pasti. Tohle však není její jediný problém. Na krku má svou matku a cizího muže, který jí bez varování vstoupil do života.

Recenze I Alchymistova dcera

22. října 2012 v 19:59 | Katie
Autorka: Katharine McMahon
Nakladatelství: BB/art
Počet stran: 343
Překlad: Ludmila Havlíková a Tomáš Havlík
Díl: (pokud vím) pouze jeden

Anotace: (Převzata z webu databazeknih.cz)
Emilie Seldenová vyrůstá jako osamocené dítě ve starobylém sídle v anglickém Buckinghamshire, opředeném mnoha tajemstvími. Žije pouze se svým asketickým otcem Johnem, přírodovědcem a alchymistou, který z ní chce vychovat svou následovnici, a se dvěma sloužícími. A tak ačkoliv se Emilie vyzná v přírodních vědách jako žádná jiná dívka v zemi, do tajů lidské duše nikdy nepronikla, protože nemá nikoho, kdo by ji k tomuto poznání zavedl. Na jaře roku 1725 naruší jejich zatím nejodvážnější experiment - pokus vdechnout život mrtvé hmotě - příjezd dvou zajímavých mužů. Emilie pod dojmem první lásky a přívalu dosud netušených citů učiní osudové životní rozhodnutí. Ocitá se v Londýně, v honosné, ale zároveň nemilosrdné společnosti, na kterou není ani v nejmenším připravená. Pokusí se uprchnout zpátky ke svým knihám a studiu, ale místo toho narazí na ohromující tajemství. Teprve toho skandální odhalení jí pomůže vyznat se sama v sobě, pochopit své nejbližší a najít smysl svého dosud nenaplněného života.

Recenze I Percy Jackson

5. října 2012 v 14:33 | Katie

Autor: Rick Riordan
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 400
Díl: první
Překlad: Dana Chodilová
Obálka: Nakladatelství Fragment // Pavel Razumnyy

Anotace:
Jmenuji se Percy Jackson...
Do teď jsem si myslel, že jsem obyčejný kluk, kterého čeká vyhazov ze školy... Zjistil jsem ale, že můj otec je bůh z Olympu... Moje učitelka se proměnila v krvavou příšeru a kamarád je satyr... Všichni na mě mají spadeno a podezřívají mě z krádeže blesku, zbraně mocného boha Dia... Musím dokázat svou nevinu a najít ukradený blesk a s ním i zloděje. Pomůžeš mi? Bude to ale nebezpečné. Tak neříkej, že jsem tě nevaroval...

Recenze I Temná akademie 2

29. září 2012 v 19:19 | Katie

Autorka: Gabriella Poole
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 272
Díl: druhý
Překlad: Matocha Čeněk (v prvním díle překlad Petr Eliáš)
Obálka: Fragment

Anotace:
Před začátkem nového semestru se Darkova akademie stěhuje do New Yorku. Cassie už není nováčkem, který jen tápe. Stala se silnou osobností, odhodlanou skrýt svá tajemství. Poté, co byla přijata mezi Vyvolené, se musí vyrovnat se svými neuvěřitelnými schopnostmi. Její láska ji přivádí do nebezpečí a zlovolný duch v jejím nitru získává stále větší moc. Zvládne se Cassie postavit mocným silám a nenávisti? Zachrání své přátele od strašlivého osudu, anebo je zahubí, aby spasila sama sebe? Kdekoli se objeví Darkova akademie, tam je smrt nablízku..
 
 

Reklama

Všechny texty (kromě anotací) jsou v mém vlastnictví. Přísný zákaz kopírování veškerých textů a fotografií. Na obrázky, které nejsou moje, stačí kliknout a dostanete se ke zdroji. Pokud naleznete obrázek bez zdroje, prosím, napište mi, pokusím se ho doplnit. Děkuji.
Kane