Recenze I Pompeje

11. července 2013 v 10:35 | Kane |  Mám přečteno I Recenze
Autorka: Sue Reidová
Nakladatelství: Egmont
Počet stran: 144
Díl: pouze jeden
Edice: Můj příběh
Překlad: Jana Jašová
Obálka: Richard Jones

Anotace: (egmont.cz)
Jednoho srpnového dne zažije Claudia na městském fóru v Pompejích spoustu zvláštních věcí. Když se jí pod nohama otřese země, považuje to za špatné znamení. S obavami hledí na Vesuv, obří sopku, která se tyčí nad městem.


Na město pohřbené pod zemí mě upozornil až letošní přírodopis, kdy jsme brali ničivé sopky. Už dříve jsem četla knížky z této edice a kniha Pompeje mě zaujala, protože kamarádka říkala, že je to po Ve stínu gilotiny nejlepší knížka (mimochodem stejná autorka), ale ani ona mi nějak nevysvětlila, co to ty Pompeje jsou. Když jsem tedy viděla film, věděla jsem, že to bude něco pro mě.

Ale asi si dokážete představit mé překvapení, když jsem byla za třičtvrtinou knihy a stále se nic nedělo. Vlastně je to jen obyčejný deník třináctileté dívky, která sleduje znamení a bojí se, že se něco zlého stane. Do toho proniká její každodenní život. Domácí práce, obchůzky městem, mazlení se se psem a v neposlední řadě i několik zakázaných věcí. O samotných Pompejích se tam mluví až na posledních... deseti stránkách - zhruba. Takže vlastně nesplnila mé očekávání. Říkala jsem si, jak se o tom, co se tehdy stalo, všechno dozvím a jak se vžiju do té hrůzy, co lidé prožívali, a ono nic. Vše jsem se dočetla až v historické poznámce.

Knížka se tedy více zaměřuje na nástin každodenního života těchto obyvatel Itálie žijící poblíž Vesuvu. Ze začátku mě to nudilo, ale pak se příběh trochu rozjel a já si tam našla své body, kterých jsem se držela a těšila se na ně. Samotná hrdinka si mě ale nezískala, za těch 130 stránek jsem se s ní nijak neztotožnila. Zato jeden otrok si mě za pár momentů stačil omotat kolem prstu. (:D překvapivé...)

Příběh ubýhal celkem rychle. Je to z roku 78 - 79 n. l. a uplyne celý rok, než autorka konečně přejde ke katastrofě. Je to lehce napsané, chvilkami velice vtipné. Někdy jsem ale měla sto chutí někomu jednu vrazit, nerada čtu o otrocích, a i přesto že hrdinčina rodina se k otrokům chová hezky, stejně mi vadilo, že je využívají. Nejspíš proto, že sami byli otroci, tak by se o vše měli starat sami a mít zaměstnance, ale to tehdy asi neexistovalo.

Bylo to takové oddechové, příjemné a nenáročné čtení. Velice průměrné. Vůbec se mi to nelíbilo tolik, jako se mi líbila gilotina. Hodně mě taky rozčílil vývoj celého příběhu a v neposlední řadě i konec, který nebyl vůbec dokončený. Když jsem si přečetla historickou poznámku, došlo mi proč.

Jednoduše řečeno, knížka mě zklamala. Když už jsem si tam našla něco, co se mi na ní líbilo, tak to zmizelo. Příběh nebyl vůbec špatný, nebyl ve většině situací ani nudný, neustále se tam něco dělo, ale jelikož jsem čekala něco jiného, hodně mě to zklamalo. Ale alespoň jsem se naučila něco nového do dějepisu o životě těchto lidí. Ale co musím jako vždy u těchto knih ocenit, tak to jsou skvělé fotografie a docela zajímavé podání historických událostí. Navíc jsem si Pompeje a historii tohohle města zamilovala a budu zkoumat více, doufám, že se na to místo aspoň jednou podívám.
3/5
Kane
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Bastera Bastera | Web | 11. července 2013 v 12:15 | Reagovat

Také bych čekala, že to bude trošku záživnější :)

2 Michelle M. - Nekonečno Tajemství Michelle M. - Nekonečno Tajemství | Web | 11. července 2013 v 18:22 | Reagovat

Tuhle knihu jsem viděla v knihovně. I Titanic a další příběhy. Nevěděla jsem, jestli si to mám půjčit nebo ne. Nakonec jsem se rozhodla pro ne a myslím, že jsem udělala dobře. I když.. každému se líbí něco jiného, tak si to třeba někdy půjčím. Ale že bych si to strašně moc chtěla přečíst? Ne, ne :-D

3 Kane Kane | Web | 11. července 2013 v 18:30 | Reagovat

[2]: Je to zajímavé čtení. :) Obzvláště, pokud máš nějakou dobu ráda. A něco se dozvíš. Třeba jsem se díky tomu nemusela moc učit první světovou (alespoň její část :D) a Francouzskou revoluci (kterou, to už fakt nevím, bylo jich moc :D). Ale tahle kniha zklamala. :)

4 Monica Cernek Monica Cernek | Web | 11. července 2013 v 21:38 | Reagovat

o knížce jsem nikdy neslyšela ale podle anotace mě celkem zaujala, po přečtení tvé recenze už tak zaujatá nejsem :D mohlo by to být celkem poučný a možná i zajímavý ale trhák z toho asi fakt nevyleze. Možná že si to přečtu, ale opravdu jen možná!

5 Neriah Neriah | Web | 13. července 2013 v 0:01 | Reagovat

Asi kdyby to nevyprávěla třináctiletá dívka, dala bych tomu šanci. I když ani tak si moc nejsem jistá. Ale taky nerada čtu o otrocích - dlouho jsem o žádných myslím nečetla, ale když už jo, většinou je lehké si je oblíbit... A litovat je...

Mrzí mě, že když už mě zaujme nějaké historické období a chci si o něm něco přečíst, od těch současných autorů si není moc co vybrat - nezachycují tolik tu dobu, jako spíš život určité osoby a navíc většinou nějaký romantický a klišoidní, přičemž o daném období se člověk nedozví vůbec nic. Nejlepší je vyhledávat literaturu psanou přímo v té době, i když občas to přelouskat dá zabrat :)
A proto kromě druhé světové o jiných obdobích ani moc nečtu...

6 Cleo Cleo | Web | 13. července 2013 v 12:16 | Reagovat

Na tu knihu jsem koukala v knihkupectví. Ale teď se jí budu vyhýbat :D

7 Vendy Vendy | Web | 13. července 2013 v 16:22 | Reagovat

Knížka tě asi zklamala právě proto, že jsi měla velká očekávání.
Krom toho, myslím že ani z pohledu místních lidí by toho tolik nebylo, převážně jejich životy, sem tam nějaká zápletka. Vlastní zkáza Pompejí se asi moc popisovat nedá, podle mě to byl takový fofr, že lidi taktak stačili utéct, a ti co nestačili, byli zavaleni a zadušeni během několika okamžiků...
Psát o požáru (Skleněné peklo) nebo o potopení lodi (Titanic) nebo o zkáze světa (Den trifidů) je něco trochu jiného, protože tahle zkáza postupuje pomaleji a dá se postihnout.
Mimochodem, k těm otrokům - i tato doba má své otroky. Jen se jmenují zaměstnanci a dostávají žebráckou almužnu. Nejsou to všichni zaměstnanci, ale určitá skupina už je vytvořena.

8 Vendy Vendy | 13. července 2013 v 16:24 | Reagovat

[2]: P.S. jestli jsi viděla knihu Titanic od Hubáčka, tak to si klidně půjč. Nečekej klasický příběh, je to spíš forma dokumentu, ale tak dobře napsaná, že se čte jedním dechem.

9 Kane Kane | Web | 13. července 2013 v 23:17 | Reagovat

[7]: Vidíš, to mě nenapadlo - s tím, že to bylo takové rychlé. Jen si nejsem jistá, jestli někdo přežil. Já alespoň všude četla, že nepřežil nikdo, kdo byl v té zasáhnuté oblasti. Z těch ostatních pohrom znám na 100% jen Titanic. O těch ostatních si zjistím více, děkuji. :) I v dnešní době to tak funguje, to je pravda, je to smutný. A tu knížku neznám, podívám se na ni. :)

10 Kane Kane | Web | 13. července 2013 v 23:20 | Reagovat

[5]: Mě 2. sětová právě moc nebaví. 1. mám radši, i když nejspíš je to proto, že na 1. světovou jsme měli jinou dějepisářku, ta byla skvělá. :) Četla nám dopisy vojáků, dopodrobna vysvětlovala jen ty záživné a zajímavé bitvy, zbytek jen tak okrajově. :) Knížek o Pompejích je spousta, ale jak moc jsou kvalitní, to nevím. A z toho období se toho asi moc nedochovalo - pokud ano, tak je to nejspíš v muzeích. Ale co já vím. :)

[6]: Raději si udělej svůj obrázek, já jsem od knihy čekala příliš mnoho. :)

11 Vendy Vendy | 13. července 2013 v 23:53 | Reagovat

[9]:Možná že skutečně nikdo nepřežil, snad jen lidi, co byli dál (ale to zas nebyli Pompejané, žejo).
Titanic od Hubáčka je opravdu dobře napsaný, mě moc tyhle knížky nebaví, ale konkrétně Titanic mě chytl od začátku do konce (navíc jsem to srovnávala s filmem a Cameron si teda opravdu dal záležet, aby dodržel co nejvíc věrohodnost).
Skleněné peklo je román o požáru jednoho mrakodrapu, není inspirován skutečnou událostí, i když požáry skutečně jsou. Den trifidů, jestli neznáš, zkus to. Skvělý román. 8-)

12 Simone Simone | Web | 14. července 2013 v 13:23 | Reagovat

Film Pompeje - dokument sme pozerali v škole a hoci bol náučný, boli tam aj prvky fikcie. Koniec, resp. čo sa tam stalo ma dohnalo až k slzám, a nikto sa nemôže čudovať, keď nám nezabudli povedať detaily o tom všetkom.

13 Porty Porty | Web | 4. května 2014 v 21:16 | Reagovat

Já jsem to četl před pár měsíci a nehodnotil bych to nějak špatně. Ale možná je to proto, že mám rád vše okolo Pompejí (takže i ten nový film :))

14 Kane Kane | Web | 10. května 2014 v 15:05 | Reagovat

[13]: Ta kniha není vůbec špatná, jen mě mrzelo, že nesplnila má očekávání. :)

15 BenyS BenyS | E-mail | 17. ledna 2017 v 9:25 | Reagovat

I found this page on 11th place in google's search results. You need some search engine optimization. Many webmasters think that seo is dead in 2017, but it's not true. There is sneaky method to reach google's top 5 that not many people know. Just search for:  pandatsor's tools

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Všechny texty (kromě anotací) jsou v mém vlastnictví. Přísný zákaz kopírování veškerých textů a fotografií. Na obrázky, které nejsou moje, stačí kliknout a dostanete se ke zdroji. Pokud naleznete obrázek bez zdroje, prosím, napište mi, pokusím se ho doplnit. Děkuji.
Kane