Recenze I Polibek pro Annu

9. června 2013 v 12:12 | Kane |  Mám přečteno I Recenze
Autorka: Stephanie Perkinsová
Nakladatelství: Cooboo
Počet stran: 335
Díl: jeden
Překlad: Jana Montorio Doležalová

Anotace: (bux.cz)
Sedmnáctiletá Anna se cítí podvedená. Její rodiče ji totiž posílají na roční studium do Francie - přes půlku planety, do neznámého prostředí, aniž by navíc uměla slůvko francouzsky. Musí tak opustit své přátele, potenciální lásku i veškerá pohodlí amerického života a začít úplně nanovo. V romantické Paříži, ve městě, které nikdy nespí, se vrhá do nových vztahů i zkušeností a odhaluje v sobě skryté vlastnosti. A také je tu jeden spolužák, Étienne St. Clair, který se liší od všech chlapců, které kdy Anna potkala…



Na první dojem se může zdát, že tato kniha je jen další obyčejný románek pro dvanáctileté holčičky, které nás všechny už tak strašně nudí. Většinou jde jen o léto, první lásku, polibky a první zlomené srdce. Když se nad tím tak zamyslím, tato kniha by některé z výše zmíněných věcí splňovala. A přesto je na ni tolik kladných ohlasů.

Dle mého názoru se tato kniha řadí mezi románky, které si musím pořídit domů a nedala bych na ně dopustit. Ale co je na této knize vlastně tak skvělého?
Pár věcí by se určitě našlo. Především děj začíná na podzim na internátní škole v Paříži. Paříž, město, které nikdy nespí, město zamilovaných. Právě díky Paříži je kniha tak poutavá. Spousta památek, spousta informací ohledně památek, které jsou podány poutavě - upřímně, kdo by neposlouchal sexy kluka s britským přízvukem? Knihu to zkrátka posunuje o level výš.
Dále tu nenajdete žádná kliší jako "setkali jsme se na koupališti", "jsem tu na prázdninách u babičky", "řekla jsem svým kamarádkám, že mám kluka, ale ve skutečnosti žádného nemám, takže musím někoho sehnat" apod. Navíc je to neuvěřitelně vtipné, a i přes to, že většinu knihy poznáváme postavy, jsem se nenudila. Není to nijak převratný děj plný napětí a akcí, ale i přesto si dokáže udržet čtenářovu pozornost. Ale zpátky k těm klišé. Pár jich tu přece jen je - klasicky happy end, který v těchto příbězích nemůže chybět. Taky jsou tu klasická nedorozumění a další vtipné příhody, které nebudu spoilerovat.

No, a když už jsem se zmínila o tom britském přízvuku. Co se týče Étienna St. Claira, je to naprosto nereálný kluk, přesná kopie dívčí představivosti o dokonalém pohádkovém princi, kterého si brzy jistě vezmeme. Ne, že bych si stěžovala. Jen, že realita je jiná. Kde narazíme na kluka ve všech směrech dokonalého se zájmem o historii, romantického, hodného, sebevědomého, chytrého, vtipného, okouzlujícího, přátelského atd. atd. No? Nerada bych někomu křivdila, takže pokud holky takového kluka znáte, dejte mi vědět. Ráda se dozvím, že na světě přece jen existují princové.

Humor, který se mi zde také neuvěřitelně líbil, mi chvilkami taktéž přišel úplně nereálný. Nedokážu si představit, že by tak osmnáctiletí puberťáci opravdu mluvili. Beru na vědomí, že je to jen knížka, která nám holkám umožňuje snít. Nekritizuji to, v románcích bychom s tím měli počítat.

"Etienne," řekne. "Bydlím o patro výš."
"Já bydlím tady." Ukážu na svoje dveře, zatímco v hlavě mi chroustá: francouzský jméno, britský přízvuk, americká škola. Zmatená Anna.
Dvakrát zaťuká na dveře Meredith.
"Tak někdy nashle, Anno."
(str. 18)

Celkově se mi kniha velice líbila. Nechápu, proč jsem ji nevyhledala dříve. St. Clair je můj favorit na knižního hrdinu roku 2013. Někdy byla slova ve větě krapet zvláštně poskládána a občas mě štvalo, jak je příběh poskládaný do odstavců - ne, vůbec jsem občas nevěděla, kdo co řekl - a taky jsem se ze začátku vůbec neorientovala ve všech těch postavách, často se mi pletly, ale jinak je perfektní ve všech směrech.

No a pokud stále váháte, zda do knihy jít, na youtubku si můžete poslechnout několik kapitol v AJ.

Trailer


Tenhle toho vyzrazuje krapet víc

5/5
Kane
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Sima Sima | Web | 9. června 2013 v 12:41 | Reagovat

Táto kniha bola veľmi dobrá, ja som pred nedávnom dočítala Lola a kluk od vedle a dokonca tam je aj Ana a Étienne, čo ma dosť milo prekvapilo :)

2 Džejn Džejn | Web | 9. června 2013 v 12:53 | Reagovat

O tejto knihe som vôbec nevedela, ale hneď ako som si prečítala "upřímně, kdo by neposlouchal sexy kluka s britským přízvukem?" tak som vedela, že si ju musím zohnať a prečítať + Paríž a opis jeho pamiatok? Áno, áno... romantický príbeh ma už nezaujíma, toto mi stačí :) Musím sa priznať, že mám veľa kníh, ktoré by som si chcela prečítať, ale už dlho som nebola na nejaký tak navnadená ako na túto.

3 E_V_E E_V_E | E-mail | Web | 9. června 2013 v 13:18 | Reagovat

Prečítam si to - raz! 8D Znie to romanticky 8P

4 Infinity Infinity | Web | 9. června 2013 v 13:51 | Reagovat

Tahle kniha je jedna z mých nejoblíbenějších. Tvá recenze je krásná, také jsem na Polibek pro Annu psala recenzi, protože mě tenkrát ta kniha tak vzala za srdce, že jsem o ní prostě napsat musela. :)
Ale souhlasím s tebou, že Étinne St. Claire byl vykreslen jako až moc dokonalý nereálný kluk.

5 Kane Kane | Web | 9. června 2013 v 16:17 | Reagovat

[1]: Vážně? Já jsem myslela, že to jsou dva spolu nesouvisící příběhy. Prostě dva světy. To je skvělý, musím si taky přečíst. :)

[2]: Mně se kniha strašně líbila. Myslela jsem si, že to bude jen další love story, ale má to něco do sebe. :) Jsem zvědavá, jestli se ti bude líbit. Jsem ráda, že tě recenze navnadila.

[3]: Musíš! Taky že je. A jak. :)) Hl. hrdinu si zamiluješ.

[4]: Vlastně nbych byla strašně ráda, kdyby takový kluk existoval. Ale když se kouknu na kluky kolem sebe... Navíc jsem se naučla, že nic není dokonalý a svět v Polibku pro Annu je až na pár věcí naprosto dokonalý.

6 Neriah Neriah | Web | 9. června 2013 v 18:19 | Reagovat

No... Tak jsem teď na rozpacích, zda si to přečíst či nikoliv. Věřím, že je to oddychové čtení, tedy něco, co teď hledám, na druhou stranu ale nemám ráda, pokud jsou hrdinové až moc dokonalí a svět až moc pohádkový... Nejsem na romantiku a už vůbec nemusím tyhle dokonalé kluky, lépe se sžívám s postavami, které se víc blíží realitě. Nebudu knihu úplně zavrhovat, pokud ji potkám v knihovně, půjčím si ji, za zkoušku nic nedám, pokud ne, nebude mi to ani moc vadit. :-)

7 Bastera Bastera | Web | 9. června 2013 v 19:50 | Reagovat

Chudinka tady na mě čeká na poličce, až se k ní dostanu :) A to když nevím, kdo kdy co říká také nemám v knihách moc ráda :)

8 Kane Kane | Web | 9. června 2013 v 20:01 | Reagovat

[6]: Tak tohle je kniha vyloženě pro nenapravitelné romantičky, co potají doufají, že je jednou najde pohádkový princ a odveze si je na bílém koni na svůj přepychový zámek, kde budou žít šťastně až do smrti se čtyřmi dětmi a deseti vnoučaty s horou koníků, koček, psů a budou pořádat ty nejhonosnější a nejkouzelnější večírky... Sakra, ymslím, že dál pokračovat nemusím. :D Bože, měla bych se sebou něco dělat. :D

[7]: Držím palce, aby to bylo co nejdříve. :)

9 Neriah Neriah | Web | 10. června 2013 v 1:39 | Reagovat

[8]: Aha :D Tak to nevím, jestli je úplně pro mě... Já romantické scény snesu jen v minimálním množství a musí být vykompenzovány nějakou pořádnou akcí, jinak to není ono.
P.S.: Mít čtyři děti pro mě není moc romantická představa, spíš dost děsivá... :D Jako nic proti dětem, mám je ráda, ale tolik by mě jich jistě přivedlo do blázince. :D

10 Kane Kane | Web | 10. června 2013 v 10:09 | Reagovat

[9]: Tady není žádná akce. A pro mě je počet dětí taky děsivý. :D Ani nevím, proč mě napadlo tohle číslo. Nechala jsem se unést pohádkami. :D

11 Neriah Neriah | Web | 10. června 2013 v 20:45 | Reagovat

[10]: Dobře, takže tohle připisuju do seznamu mezi knihy, které přečtu jen v nouzi nejvyšší :D

12 Madeleine Madeleine | Web | 11. června 2013 v 9:03 | Reagovat

Tuhle knihu jsem si přečetla přesně před rokem a chtěla bych si ji zopakovat, ale spíš se nejdřív pustím do Loly :-) Jo a tak mi někdy přišlo, že v osmnácti se takhle lidi asi dneska moc nebaví, ale zase tím měla kniha něco do sebe :-D

13 Alexandra G. Hammerlik Alexandra G. Hammerlik | Web | 11. června 2013 v 17:22 | Reagovat

"Na první dojem se může zdát, že tato kniha je jen další obyčejný románek pro dvanáctileté holčičky, které nás všechny už tak strašně nudí." Úplne presne sa ti podarilo vystihnúť moju mienku o tom všetkom. :-P

Ale autorka má ešte jednu knihu (Tá "Lola a kluk odvedle"), a teda chcem vedieť akí sú týto dvaja a potom sa pustím do druhej knihy autorkinej.
Teším sa, bude to príjemné.

A priznám sa, že neverím.
Neverím, že to bude niečim zvláštne.
Mám pocit, že sa po dočítaní prinajlepšom pousmejem a tým to pre mňa končí. :D

14 Kane Kane | Web | 11. června 2013 v 20:30 | Reagovat

[13]: Já vím, že má i druhou knihu, ale myslela jsem, že to spolu nesouvisí. :)

Jinak jsem si to myslela taky. Já na ty románky už moc nejsem. Mám jen dva nebo tři opravdu oblíbené, které bych mohla číst pořád dokola (Karibská plavba, Noční gazela a ještě nějaká knížka od Lanczové - Náhradní princ či něco takového). No a Polibek pro Annu se k nim přidal. :)

15 Michelle † Michelle † | Web | 15. června 2013 v 13:35 | Reagovat

Dost mě zaujala knížka:)

16 Else Michelle..! Else Michelle..! | Web | 15. června 2013 v 14:37 | Reagovat

Nemám moc ráda takové ty romantické knížky pro dvanáctileté holky. Ale tahle kniha vypadá zajímavě. Ale.. nevím, jestli si to přečtu ;)

17 Kane Kane | Web | 15. června 2013 v 20:36 | Reagovat

[16]: Můžeš to zkusit. Já je taky nemusím, ale tohle je podle mě lepší než příběhy pro dvanáctky. :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Všechny texty (kromě anotací) jsou v mém vlastnictví. Přísný zákaz kopírování veškerých textů a fotografií. Na obrázky, které nejsou moje, stačí kliknout a dostanete se ke zdroji. Pokud naleznete obrázek bez zdroje, prosím, napište mi, pokusím se ho doplnit. Děkuji.
Kane